Elämän kulku ei ole ennustettavissa ja taloudellinen hätävara on kaikille suotava. Taloudellisen turvan lisäksi hätävaran olemassaolo vaikuttaa myös kokemukseesi tästä hetkestä.  Turvallisuuden tunne mahdollistaa huolettomuuden.

Minkä takia hätävara tulisi kerätä?

Hätävara on erottava tekijä taloudellisesti itsenäisten ja velallisten välillä. Vaikka periaatteesi asettuvat velkaantumista vastaan, voivat elämän käänteet tehdä päätöksen puolestasi. Kenen tahansa polulle voi osua onnettomuus, työttömyys, terveyden heikkeneminen tai omaisuuden menetys. Ikävän tilanteen kohdatessa hätävarattoman on helppo sortua kalliisiin lainoihin. Toisinaan toista vaihtoehtoa ei välttämättä ole tarjolla nopealla toteutuksella.

Hätävara, muiden säästökohteiden tavalla, kannattaa kerryttää erilliselle säästötilille. Vähiten vaivaa sekä aikaa vievä tapa on automaattinen, kuukausittainen, rahansiirto, esimerkiksi palkkapäivänä.

Kuinka paljon rahaa tarvitsee hätävaralle kerryttää?

Vastaukseen on hyvä suhteuttaa omat menot, kulut ja elämäntilanne. Mittareiksi voi harkita esimerkiksi vähintään kolmen kuukauden kuluja. Mikäli taloudessa asuu useampi henkilö tulee luonnollisesti ottaa huomioon kaikki. Maksimisummaa turksin tarvitse määritellä- mitä enempi, sen parempi, eikös? Hätävaran säästöä voi kerryttää samalle tilille esimerkiksi eläkesäästön kanssa jatkumona.

Kyseessä ollessa pitkän ajan säästäminen tulee hätävara pitää erillään lyhyemmän ajan säästökohteista, esimerkiksi matkan tai auton ostoa varten. Käytä tiliä, miltä et tule rahoja nostamaan kun hätätilanteessa. Säästäessäsi hätävaraa on hyvä pysähtyä miettimään minkälainen ihminen olet rahan käytön suhteen? Kuinka paljon rahaa tarvitset kuukaudessa pysyäksesi onnellisena ja löytyykö kulutustottumuksissasi varaa muutoksille?

Oppiessasi kuluttamaan vähemmän, kerätty hätävara luonnollisesti säilyy pidempään.